
Hur upplever du att slutkonsumentens åsikter och förväntningar ser ut idag, när det gäller att konsumera hållbart?
- Både uppmärksamhet och kompetens i detta ämne har utvecklats ganska mycket de senaste åren. Från att vara eniga om att det är viktigt till att vara fokuserade på hur man konkret ska sätta kraven så att det driver utveckling åt rätt håll.
- Pandemin har påskyndat utvecklingen. Ganska naturlig psykologi i en sådan situation; pandemin illustrerar att vi är "små och sårbara", dvs alla är beroende av att världen runt omkring oss ”läker” och därmed blir man fokuserad av hur man lever sitt liv och utövar sitt yrke för att på så sätt bidra till en positiv utveckling i allmänhet. I ett sådant klimat vinner varumärkena som har ett gott rykte för sin hållbarhet och kvalitet.
Hur arbetar Flokk för att främja/nå en cirkulär omställning och hållbar produktion? Ge ditt bästa exempel!
- Vi anställde vår första miljöchef 1990, fastställde miljökriterier för produktutveckling 1993, introducerade post-consumer återvunnen plast i våra produkter 1995, och var den första i världen med publicerade EPD. För ett produkttillverkningsföretag som vårt är striden fortfarande i själva designfasen.
- Naturligtvis är det viktigt att göra produkter som har god funktion, god kvalitet, lång livslängd, som kan repareras och som ser så bra ut så att människor behåller dem länge. Men bara det håller inte. Vi måste också designa produkterna för det lägsta möjliga miljöavtryck per producerad enhet. För möbler är överlägset den största drivkraften användningen av material och det mest kraftfulla sättet att ta itu med det är att använda avfall som råvara; återvunna material; material som redan har varit en produkt en eller flera gånger. Så här kan vi skapa möbler och rensa planeten samtidigt. Detta var sanningen 1995 och det är det fortfarande.
- Vi sammanställer fortfarande, men tror att vi år 2020 använde 800 ton återvunnen plast i vår produktion, avfall som blev nya kvalitetsprodukter. För 2021 har vi satt målet om 1 000 ton. RH New Logic består av över 60% gammalt skräp, vi har nu en version av HÅG Capisco Puls, som är tillverkad av gamla vägpinnar och vi har en ny produkt under utveckling där klimatavtrycket minskas till 1/3 av sin föregångare, vilket redan var lågt.
Var tror du att vi/branschen kommer att vara om 10 år?
- Vi kommer att se stora förändringar. Koldioxidutsläppen måste bli mycket dyrare, fler måste hantera övergången till 100% förnybar energi och materialanvändningen måste bli dyr. Nyckelorden är förnybara och cirkulära.
Cirkulära material, dvs. återvunnet material måste bli normen, det kommer att påverka estetiken i design och arkitektur, eftersom det ger ökad variation. Färgen och ytan blir inte exakt samma varje gång, vi måste utveckla estetik som firar denna variation. Kanske är vissa material endast tillgängliga under säsongen; till exempel vägpinnar på våren, havsplast på sommaren och biobaserade material på hösten och vintern.
- Återanvändning och reparation där det behövs måste bli vanligare, här måste industrin ta ett större ansvar och hjälpa samt leda denna typ av verksamhet. Cirkulära affärsmodeller kommer, men erbjudanden som t.ex. innebär att du kan lämna in din gamla telefon vartannat år och få en ny, har inget att göra med hållbarhet. Cirkulära modeller måste uppfylla kraven om att de faktiskt leder till att produkterna används längre.
Kommer Flokk att ha någon aktivitet under Stockholm Design Week?
- Ja, vi kommer att ha ett eget Talk fredagen den 12/2.