Born Classic Jury 2021

Om Born Classic Award

Stockholm Furniture & Light Fair instiftade 2019 ett nytt designpris - Born Classic - i samarbete med auktionshuset Bukowskis som utgör jury bestående av Eva Seeman, Björn Extergren och Jonatan Jahn. Utmärkelsen går till en ny produkt som har kvaliteter att bli en framtida designklassiker. Torsdagen den 11 februari presenteras vinnaren på den digitala versionen av Stockholm Design & Architecture Talks.

Born Classic är ett samarbete mellan Stockholm Furniture & Light Fair och auktionshuset Bukowskis. Utmärkelsen går till en ny möbel eller belysning som bedöms ha kvaliteter att bli morgondagens skandinaviska designklassiker. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra god hållbar design. 

En jury bestående av tre experter från det klassiska auktionshuset nominerar fem produkter och torsdagen den 11 februari presenteras vinnaren på den digitala versionen av Stockholm Design & Architecture Talks.

Expertjuryn från Bukowskis utgörs av:

Björn Extergren är specialist på antika möbler och konsthantverk samt asiatisk keramik och konsthantverk och har en lång bakgrund inom möbelrenovering och inredning.
Eva Seeman
har studerat på Christie’s i London och arbetar sedan 1987 som ansvarig specialist för design och modernt konsthantverk på Bukowskis.
Jonatan Jahn
arbetar på Bukowskis som specialist inom design och modernt konsthantverk och besitter betydande erfarenheter från MoMA i New York och Nationalmuseum i Stockholm.


Vinnare av Born Classic 2021

Puffy Lounge Chair

2021-års vinnare är fåtöljen Puffy Lounge Chair, formgiven av den experimentella och okonventionella brittiska stjärndesignern Faye Toogood vars kreativa bredd sträcker sig från inredningsdesign via möbler och objekt till kläder. Puffy Lounge Chair är designad för det Stockholmsbaserad designvarumärket Hem.

Juryns motivering:
”Formgivaren till årets vinnare av Born Classic har en tydlig förankrad ställning i vår samtid. Med denna möbel anser vi att formgivaren har skapat en framtida klassiker. Med både estetiska och materiella kvaliteter, tror vi att denna möbel kommer att leva ett långt och uppskattat liv. Möbeln har redan mötts av ett varmt mottagande, rönt uppskattning och fått stor spridning i sociala medier. Något som bidrar till varför vi tror att det här är en "Born Classic"."

Puffy Lounge Chair

 

Morgondagens designklassiker

Nominerade 2021

Puffy

Faye Toogood "Puffy Lounge Chair", Hem.
För det alternativa hemmakontoret eller som solitär i vardagsrummet är detta en möbel med många kvaliteter. Med inspiration från italiensk antidesign, Eileen Grays 1920-tal eller inte minst från brasilianske Percival Lafers pösiga 1970-tals möbler, lyckas Toogood skapa en fåtölj vars estetik känns aktuell och inbjudande.

Ono

Pierre Sindre "Ono", Källemo.
Med en uttalad inspiration från Japan men också från Gerrit Rietvelds "Military Chair" och Sven Markelius ”Orkesterstol” skapar Sindre en stol med raffinerade linjer och ett hantverksmässigt mycket elegant utförande. Stolens karaktär andas också en smula John Kandell, som än idag är en del av Källemos själ, vilket gör denna stol till en kandidat. 

Accumulations

Jenny Nordberg, "Accumulations", Olsson & Gerthel.
Som auktionsspecialister uppskattar vi den ambitiösa återbruksprocessen som ledde fram till denna snillrika produkt. Samarbetet har nu lett fram till att lampan sattes i småskalig produktion i Sverige. Detta är ett lysande exempel på Nordbergs medvetna designprocess och hur formgivare kan påverka designmarknaden för en mer cirkulär produktion. Resultatet är en egensinnig lampa som känns högst aktuell i vår samtid.

 

Maximus

Johan Ansander, "Maximus", Blå Station.
Initialt kastas vi tillbaka till 1970-talets italienska design av bl.a. Joe Colombo, Vico Magistretti och kanske även finländske Eero Aarnios "Pony". Stolens uttryck skapar förväntningar om att vara utförd i ett gjutet syntetiskt material, varför den kärleksfulla träbehandlingen överraskar. Som titeln Maximus antyder, kräver fåtöljen en maximerad kunskap i träbehandling och med närproducerade material och dess höga kvalitet i utförandet är fåtöljen uppskattad nyhet.

 

Lammhults Corso

Peter Andersson, "Corso", Lammhults.
En uppdaterad version av Erich Dieckmanns ikoniska modernistiska sittmöbler. Som beundrare av Funktionalismens estetik uppskattar vi det linjära och estetiska i "Corso". Väl utvalda material, det kvalitativa utförandet och Lammhults medvetna hållbarhetsprocess bidrar till nominering.