Born Classic jury

Om Born Classic Award

Born Classic är ett samarbete mellan Stockholm Furniture & Light Fair och auktionshuset Bukowskis. Utmärkelsen går till en ny möbel eller belysning som bedöms ha kvaliteter att bli morgondagens skandinaviska designklassiker. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra god hållbar design.

"Det görs mycket god formgivning som håller hög kvalitet, är hållbar och är innovativ i Skandinavien idag. Det vill vi uppmärksamma och uppmuntra och vi är mycket glada över att Bukowskis kommer att agera jury. Vi tror att deras experter kan ge nya perspektiv på hur vi ser på design. Och det ska bli mycket spännande att se och höra varför de tror att just de nominerade produkterna har sådana kvaliteter att de kanske säljs på Bukowskis längre fram", säger Cecilia Nyberg, projektchef, Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week.

"Det är glädjande att Stockholm Furniture & Light Fair vill instifta detta prestigefulla pris och Bukowskis är stolta över att presentera en jury som lyfter fram hållbar design ur flera perspektiv med olika bakgrund och erfarenhet. Kvalitet och hållbarhet har alltid varit ledord för Bukowskis och vi hoppas att detta pris uppmuntrar fler unga formgivare att vara kreativa och nyskapande, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv”, säger Björn Extergren, försäljningschef Bukowskis.

En jury bestående av tre experter från det klassiska auktionshuset nominerar fem produkter och lördagen den 8 februari, då mässan är öppen för allmänheten, utses en vinnare på Stockholm Design & Architecture Talks-scenen. Bukowskis kommer också hålla i guidade visningar av de nominerade objekten och berätta om varför de anser att de nominerade har kvaliteter av att vara en Born Classic.

Förra året, som utgjorde premiär för priset, utsågs spegeln Mirror, formgiven av svenska designstudion Front för Swedese, till vinnare.

Expertjuryn från Bukowskis utgörs av:

Eva Seeman har studerat på Christie’s i London och arbetar sedan 1987 som Ansvarig specialist för design och modernt konsthantverk på Bukowskis.

Henrik Åberg är utbildad konsthistoriker och arbetar på Bukowskis som specialist inom möbler och konsthantverk med över 20 års erfarenhet i branschen.

Jonatan Jahn arbetar på Bukowskis som specialist inom design och modernt konsthantverk och besitter betydande erfarenheter från MoMA i New York och Nationalmuseum i Stockholm.