Mentorer 2020

Greenhouse Mentorskapsprogram

En unik möjlighet!

Historiskt sett har relationen mellan mentor och adept spelat en nyckelroll inom kreativa yrken. På Stockholm Furniture & Light Fair tror vi på att stödja interaktionen mellan unga formgivare och erfarna nyckelpersoner i designbranschen. Sedan 2017 erbjuder Greenhouse därför ett unikt mentorskapsprogram under ett år. Varje år får fem oetablerade designer möjligheten att ha en mentor under ett år. Via mentorsprogrammet får de möjlighet att växa och utvecklas med hjälp och stöd från en person med många års erfarenhet av designbranschen.

De mentorer och adepter som valt att arbeta tillsammans 2020 är:

Anders Englund, designchef Soft Seating, Flokk - Jonas Lutz
Annica Eklund, kreativ chef, Bolon - Harry Parr-Young
Sami Kallio, designer - Studio Mara
Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren, Front - Lewis Power
Eva Lilja Löwenhielm, designer och Designchef IKEA - Phil Procter

 

Anders Englund

Anders Englund arbetar som designchef inom området för Soft Seating i FLOKK GROUP med varumärkena OFFECCT, Profim, HÅG, RH, RBM, BMA och Giroflex.

Anders är en av de två grundarna av OFFECCT som startades 1990. Företaget förvärvades av FLOKK A/S under år 2017, där Anders fortfarande arbetar som designchef för Soft Seating i FLOKK Design Council.

Han har lång erfarenhet av nationella och internationella designsamarbeten med några av världens bästa designers och arkitekter. Anders specialitet och passion är att utveckla väldesignade och miljövänliga möbler med nya material och typologier inför framtiden.

Alla FLOKK-produkter är designade och tillverkade med minsta möjliga miljöpåverkan och en tanke om att hålla i många år framöver. Tack vare detta har FLOKK fått flera fina utmärkelser. 

 

Annica Eklund

Annica Eklund är kreativ chef och ägare av familjeföretaget BOLON, och hon är också en duktig fotograf som arbetar under namnet Annica Eklund Studio. 

År 2003 tog Annica och hennes syster Marie Eklund över familjeföretaget. De hade en tydlig vision om att driva BOLON i en ny riktning: från väveri till ett designdrivet och innovativt företag som producerar golv för allmänna utrymmen till kunder som Armani, Google, Four Seasons Hotels, Chanel, Adidas, Apple och Missoni Home. Som ett led i den fortsatta utvecklingen bytte systrarna 2018 roller med varandra efter 14 år. Huvudorsaken var systrarnas personliga utveckling, där Marie ville fokusera på företagets strategiska arbete medan Annica, som alltid hade en passion för mode och design, ville utveckla sin kreativa sida.

BOLON är en livsstil, inte en produkt och Annica leder företaget med det tankesättet varje dag. Det handlar om att flytta gränser, så BOLON kan behålla positionen som ett ledande globalt designmärke med produktion i Sverige med noll klimatpåverkan.

 

Sami Kallio

Sami Kallio är en inredningsarkitekt och möbeldesigner från Göteborg.Han föddes i Helsingfors 1975 och har en bakgrund som möbelsnickare och han har en Master of Fine Arts i inredningsarkitektur från HDK (Göteborg) och UIAH (Helsingfors).

Sami Kallio baserar ofta sina arbeten på en traditionell och funktionell bas men försöker lägga till något extra till designen så att  den blir något helt nytt.Han driver sin egen designstudio och möbelverkstad där han gör sina prototyper för hand och testar dem själv innan han börjar samarbeta med rätt möbeltillverkare. Hans drivkraft är kärleken till ett gott hantverk och att utmana både nya och välkända material. På så sätt får han idéer att skapa visionär men samtidigt traditionell möbeldesign.

Sami Kallios mål är att skapa möbler som håller länge, både tekniskt ochdesignmässigt. Förhoppningsvis kan möblerna ärvas av nästa generation. Sami Kallio Studio samarbetar med tillverkare som Frederecia furniture (DK), &Tradition (DK), Gemla (SE), Balza Beskow (SE), Konsthantverk (SE), Hans K (SE), Lundbergs (SE), Albinihyssna (SE), David Design (SE).

 

Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren

Sofia Lagerkvist och  Anna Lindgren är medlemmar i den svenska designstudion Front. Deras arbeten baseras på diskussioner, utforskningar och experiment och de samarbetar i alla projekt från inledande idéer till slutprodukten. Fronts designobjekt berättar ofta en historia om designprocessen, om materialet de är tillverkade av eller om konventioner inom design. Deras design är innovativ, nytänkande och oväntad men håller hög hantverksmässig kvalitet - men med en typisk Front-twist. Duons designarbete är baserat på gemensamma diskussioner och experiment där de har samarbetat i projekt från initial idé till färdig produkt.

Fronts arbeten finns bland annat på MoMA, Victoria & Albert Museum, M+, Nationalmuseum, Vitra Design Museum och Centre Pompidou.

 

Eva Lilja Löwenhielm

Eva Lilja Löwenhielm är designchef på IKEA, där hon ansvarar för designagendan för IKEA:s globala produktsortiment.

Eva  har varit en del av den skandinaviska designscenen i nästan två decennier, med sig har hon en examen från Beckmans Designhögskola och en bakgrund inom detaljhandel, interiör, reklam och möbler.  Evas resa på IKEA började 1996 när hon arbetade med sitt stipendieprojekt. Hon fortsatte sedan arbeta som frilansdesigner för IKEA och designade både möbler och tillbehör, storsäljare och klassiker. Eva blev designchef på IKEA i september 2019.

Hon leder designagendan för att försäkra att IKEA:s identitet speglas i produkterna. Förutom att Eva ansvarar för inhouse-teamet med designers, driver och utvecklar hon alla frilansare och samarbetet med designskolor för att se till att IKEA ligger i framkanten vad gäller design och kreativitet.

 

Som utställande fristående formgivare har du möjlighet att önska en mentor genom ett system som presenteras på mässan. Mentorerna väljer sedan sina adepter bland de inkomna önskemålen under mässans gång. Namnen på mentorerna och senare även deras adepter presenteras i en liten installation i Greenhouse. Förbered dig genom att fundera över vilken mentor som skulle passa just dig!