Pressmeddelande

Spektakulära designnyheter från finska Adea

I ett spännande samarbete med designern Damian Williamson och designduon Broberg & Ridderstråle presenterar nu Adea sofforna Domino och Origami samt fåtöljen Garbo. Dynamiska och komfortabla möbler med högst unika uttryck.

Det finska designföretaget Adea samarbetar gärna med framstående designers – i år är det engelsmannen Damian Williamson, boendes i Sverige, samt designduon BRDA med bas i Stockholm, som står för de spännande nyheterna.
Damian Williamson är gästlärare i industriell design vid Lunds Tekniska Högskola och har tidigare samarbetat med framstående företag som Artemide, DePadova och Zanotta. För Adeas räkning presenteras nu de två sofforna Domino och Origami.
– Aktuell forskning kring hur vi visuellt upplever bekvämlighet och hur vi påverkas av den faktiska upplevelsen, ledde mig till att utforska element som utstrålar komfort. En dynamisk komposition av rektangulära kuddar av varierande form och densitet är det levande kollaget som utgör Domino. Varje kudde har med precision och omsorg placerats på ett exakt sätt – både för att utstråla och vara komfortabel, berättar Damian Williamson.
Domino har en trästomme med no-zag i sitsen. Det som gör modellen unik är stommens konstruktion med vadderade arm- och ryggstöd i lager. Kombinationen av skum i olika tätheter och fjäderfyllda fickor ovanpå sittdynan ger en fantastisk sittkomfort. Domino finns som flera olika moduler.
En mjukt ritad kurva och en harmonisk konvex form – det var början på soffan Origami. Den tvådimensionella idén förvandlades sedan till en komplex tredimensionell form på samma sätt som man gör när man viker origami.
Origami har en ram av massivt trä och no-zag i sittdynan. Flera lager med stoppning av skum och ett ryggstöd bestående av mjukt skum i olika tätheter skapar en maximal sittkomfort. Origami finns i flera olika bredder och det är även möjligt att komplettera med hörnelement och ottoman.
Designduon Mats Broberg och Johan Ridderstråle – BRDA – har sedan starten 2006 samarbetat med flera kända varumärken och vunnit en mängd designpriser. Adea har sedan tidigare ett långt och förtroligt samarbete med designduon. Bland annat designade de sin första soffa Bon för Adea. De har sedan designat serien Bonnet samt sofforna Basel och Baron för Adea.
Nu presenteras Garbo, en fåtölj med ett tydligt utseende och fantastisk komfort, samtidigt som den inte har så stor volym. Insidan är mjuk och kurvig medan utsidan visar en striktare form som lätt anpassas till sin omgivning. De höga träbenen ger fåtöljen sin karaktär. Samtidigt som de håller ihop stolen med dolda fästen, fungerar de både som en kontrast och ett komplement till den mjuka stoppningen. De förenar den delade formen och ger stolen en fin siluett från alla håll.
Garbos runda form har skapats genom att kombinera trä, metall och gjutet kallskum. Hästskoformen omsluter den som sitter och minskar ljudet från omgivningen. Formen gör även fåtöljen idealisk i en mängd olika planlösningar som i t.ex. grupper som vetter mot varandra, tillsammans med en soffa eller som en solitär med ett litet bord. Träbenen går att få i ek, ask och björk.
Såväl Domino och Origami som fåtöljen Garbo finns i Adeas hela tygkollektion. Sofforna har avtagbar klädsel medan Garbos ram har fast läder- eller tygklädsel medan sittdynan har avtagbar klädsel.

För ytterligare information vänligen kontakta
Lina Carnerud Örner, Mobile Box Agency, lina@mobilebox.se, +46 708 66 05 51
eller Maja Gardinge, PerPR, maja@perpr.se, +46 76 328 77 42.