Posture X

Posture X - Jenni Incarte Villaverdes

Vinnare av Best Performance 2020

Finska Jenni Incarte Villaverdes gick inte att gå förbi när Greenhouse-jury skulle utse Best Performance för år 2020. Så här löd motiveringen:
"A study of seating transformed into a clear expression of art. A curiosity about comfort, a rigid construction involving a minimum of active treatment, and the choice of a sustainable, natural material combine to make this project a winner".

Det var en mycket nöjd vinnare vi mötte i montern timmarna efter tillkännagivandet.

Gratulerar hur känns det?

– Lite överraskad  och mycket tacksam. Det känns som ett lyckligt slut på här projektet som faktiskt varit ganska tungt emellanåt.

Beskriv din produkt!

–  Det är allra mest en arketyp för en fåtölj. Jag har genom tester och studier försökt få fram den perfekta ställningen, inte så mycket när det gäller ergonomi utan mer om stabilitet, återhämtning och helande effekt. Jag har lärt mig mycket om det som är fysiskt viktigt för din kropp och vilken som är den mest bekväma ställningen om man ska tillbringa en en kväll efter en dag fylld av tungt kroppsarbete. En möbel där man kan koppla av och ladda om. Materialet är massiv asp och plywood.

Vad förväntar du dig av Greenhouse?

– Jag har inte så stora förväntningar utan vill bara att folk ska testa och känna mina fåtöljer och ge kommentarer. Jag kommer att fortsätta med detta på ett eller annat sätt. Men jag ser fåtöljen främst som ett konstverk eller skulptur , ändå hoppas jag få se den i produktion någon gång i framtiden.

Posture

Du har din ateljé i Helsingfors?

– Ja. Och jag har varit här på mässan två gånger innan. Med Aalto Universitet här i Greenhouse. Jag går fortfarande kvar på skolan, i några månader till.

Vad tycker du om mässan?

–  För oss är det den viktigaste mässan och Greenhouse är fantastisk för här han man se designers som ännu inte är intvingade i strikta former utan vågar ta ut svängarna.

Hållbarhet är en viktig fråga!

– Ja, för mig med. Det är en grundvärdering man inte kan bortse ifrån. Jag vill skapa något som är klassiskt och tidlöst, inte trendigt. Det handlar inte bara om material utan om hur människor mår. Idag flyttar vi så mycket och håller på at förlora våra rötter. Det behövs någonting som påminner oss om våra ursprung.