Born Classic nominerade

Born Classic - morgondagens designklassiker

Stockholm Furniture & Light Fair instiftade 2019 ett nytt designpris - Born Classic - i samarbete med auktionshuset Bukowskis som utgör jury bestående av Eva Seeman, Henrik Åberg och Jonatan Jahn. Utmärkelsen går till en ny produkt som har kvaliteter att bli en framtida designklassiker.

Lördagen 8 februari presenterades vinnaren på Stockholm Design & Architecture Talks-scenen.  

Vinnare av Born Classic 2020:

Åsa Jungnelius, bordet "Ettore" för Källemo

 

Möbeln knockade oss med sitt omedelbara uttryck. Med historiska referenser och formgivarens typiska symboliska och personliga karaktär tror vi att det här en blivande klassiker. Bordet är skapat av en kreatör som rör sig gränslöst mellan konst och design och definierar ett tydligt samtida formspråk. Att möbeln är gjord i en begränsad upplaga samt att alla exemplar är individuellt bemålade av konstnären själv gör det här till ett åtråvärt föremål för konst- och designsamlaren. Samarbetet mellan formgivare och producent känns här som en självklar utveckling i sann Källemo-anda.

De nominerade var:

Åsa Jungnelius, "Ettore", Källemo, monter A10:14
En möbel som lekfullt blandar geometriska former och material. Unika detaljer i kombination med ljuseffekter liknar det ett kalejdoskåp som varierar beroende på ljus och vinkel. En möbel som känns lika modig som självklar i vår samtid. 


Matti Klenell, "Laulu", skåp, Made by Choice, monter C10:29

Med ett uttryck som stimulerar fantasin och i ett lokalproducerat material som ger möbeln en aktuell nordisk personlighet.
En normalt sett tung och dominerande möbel har här getts en skulptural, luftig karaktär med en arkitektonisk transparens och en lekfullhet med volym och geometriska element.

Anna von Schewen, "AVS", lampa, Bsweden, monter A03:12
Med ett raffinerat pappersliknande uttryck är lampan AVS en genomarbetad design som ger ett mycket behagligt ljus.  Lampan kommer ha en given plats i både den moderna och den klassiska miljön.

Thomas Sandell, "Goma", stol, Made by Choice, monter C10:29
Formgivarens lekfulla och inbjudande form är ett piggt inslag i samtiden. Konstruktionen i böjträ är en lek med proportioner där den överdrivna skalan bidrar till stolens personliga, humoristiska karaktär och som gör att den utmärker sig.

Andreas Engesvik, "Lyra ", vilfåtölj, Fogia, monter C09:28-30
En traditionell möbel i ett nytt format ger fåtöljen ett aktuellt uttryck och egen karaktär. Större format än en fåtölj, nättare än en chaise longue ger fåtöljen nya användningsområden, här fyller den en lucka i samtida inredningssammanhang.