White arkitekter

Marknadschef White Arkitektbyrå

Jacob Sahlqvist

Anno 1987 deltog arkitekten Jacob Sahlqvist för första gången i Stockholm Furniture & Light Fair, då i egenskap av elev på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg). Sedan dess är det inte många mässor han missat. I år är han här i rollen som marknadschef för White Arkitektbyrå, vars 13 kontor ligger utsprida i Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien.

– När jag verkade som föreskrivande arkitekt var jag här för att vara á jour med möbelutbudet, nu är jag här för att vara tillräckligt á jour, men väldigt mycket mer för att hälsa på alla de som jobbar i branschen. Jag stöter på gamla kontakter och pratar med dem. Så jag är numera inte så mycket här för möblernas skull utan för sammanhanget i stort.

– Det här är några av årets roligaste dagar. Det tar sin tid att ta sig igenom för det är så många människor man träffar. Väldigt lustfyllt och inspirerande.

Ur ditt perspektiv; hur tycker du läget är för skandinavisk arkitektur och design ute i stora världen?

– Det är på uppgång. I förra veckan var jag på vår Londonkontor och då ville de två kuratorerna för den engelska paviljongen på Venedig-biennalen träffa oss. För de hade fångat upp vårt projekt om Flickrum – Spaces for girls – som handlar om hur man använder publika platser och hur de utformas. Där tjejer kan uppleva att de inte är trygga. Så intresset för vår arkitektur och design utifrån social hållbarhet och försök att skapa den goda livsmiljön är jättestort. I dessa tider med polarisering och nationalism och sådant tror jag många tycker Skandinavien fortfarande har en bra kompass och goda lösningar.