Terushiro Yanagihara

Teruhiro Yanagihara, designer

Japanske designern Teruhiro Yanagihara gjorde sitt första besök på Stockholm Furniture & Light Fair redan 2005, då han deltog i mässans avdelning för unga oetablerade formgivare – Greenhouse. Det var också då han blev upptäckt av svenska Offecct, företaget som han haft ett samarbete med nästan ända sedan dess.

– Även om det är ett stort geografiskt avstånd mellan Japan och Sverige är skillnaden mellan oss inte så stor, vi har många gemensamma beröringspunkter. Det är lätt för oss att kommunicera, vi delar filosofi.

Vi undrar om herr Yanagihara på något sätt blivit inspirerad av Skandinavien i sitt arbete som designer?

– Väldigt mycket. Det är också orsaken till att min första utlandsresa när jag var ung student gick hit till Skandinavien Jag hade läst om skandinavisk design i en bok och ville genast åka hit. Jag besökte Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. Detta var innan jag var med och ställde ut i Greenhouse!

Hade du redan då bestämt att du ville arbeta med skandinaviska företag?

– Ja. Så när Kurt Tingdal (vd) och Anders Englund (designchef) från Offecct kom till min monter i Greehouse för femton år sedan var det en dröm som gick i uppfyllelse!

Även om Kurt och Anders tyckte att den produkt Teruhiro Yanagihara visade upp var hemskt vacker ansåg det inte att den passade in i Offeccts sortimentfilosofi. Skam den som ger sig; två år senare träffades de tre herrarna i Tokyo, då hade Teruhiro designat en soffa speciellt med tanke på Offecct och den här gången gick det bättre.

Nu kan Terushiro Yanagihara se tillbaka på ett stort antal Stockholm Furniture & Light Fair-besök – vad tycker han om mässan?

– Jämfört med Milano är den ju mycket mindre och mer kompakt, men mässan håller genomgående hög kvalitet så det är viktigt att få komma hit och att få träffa alla branschkollegor.

Hållbarhet är ett av mässans teman – hur mycket tänker du i de banorna i ditt arbete?

–  Jag är optimistisk och tycker att företagen är duktiga på hållbarhet. Min egen – och skandinavisk design – bygger på enkelhet och naturliga material så då kommer det tänkandet naturligt. Jag arbetar också som inredningsarkitekt och det är samma sak där. Det är självklart att man tar hänsyn till klimatet. Men förändringen i Japan går ännu så länge. lite långsammare än här i Sverige och Skandinavien.