String

Vd och huvudägare, String Furniture

Peter Erlandsson

För femton år sedan var Peter Erlandsson med och väckte liv i det inslumrade varumärket String, vars av legendaren Nisse Strinning formgivna bokhyllesystem i årtionden varit ett självklart inslag i det svenska folkhemmets möblemang.

  Man får säga att Stockholm Furniture & Light Fair är den viktigaste mässan för oss, trots allt. Vi har 46 % av vår omsättning i Sverige och våra största kunder är här, så det är naturligt. Vi gör inte så jättemånga mässor om året och de vi gör försöker vi koncentrera till våren.

  De sista åren har vi utvecklat våra förvaringssystem till att vara med i fler och fler rum, inte bara vardagsrummet och det visar vi förstås upp här. Till exempel nytt material och färger i våra hyllor, vi introducerar knivställ och utvidgar vårt utomhussortiment.

54 % av er omsättning ligger utomlands; hur blir man som skandinaviskt företag med skandinaviska formgivare bemött i omvärlden idag?

  Allt vi gör är ”Made in Sweden” främst i Småland. Globalt är det en styrka, framför allt i Kina, Japan och USA, i Europa spelar det kanske inte lika stor roll om man ska vara ärlig. Vår produkt är tacksam globalt – det är platta paket som är lätta att skicka ut, ingen luft och lätta att hantera för e-handeln. String funkar över hela jordklotet.

Hur tänker ni kring hållbarhet?

– Vi har egentligen rent mjöl i påsen, men varit lite dåliga på att tala om det för marknaden. Vi jobbar med MDF och stål, i våra plexigavlar använder vi bara återvunnet material, alla färger vattenbaserade. Allting inom String-sortimentet bygger på kvalitet, miljö och socialt ansvar så vi känner oss rätt så komfortabla.

Till sist: hur känns det för dig personligen att vara med på Stockholm Furniture & Light Fair?

– Det är väldigt kul att träffa våra kunder och handlare och snacka. Vi har jobbat hårt sedan vi tog över 2005, men jag har inte tröttnat på alla mässor. Det sociala betyder mycket. Stockholm är en mycket bra mässa för skandinavisk design, det måste jag säga.