Sculptur

Sculptur

Måns Broman

Sculptur revolutionerar möbelbranschen med 3D-teknik och återvunna biobaserade material. Så låter det när Måns Broman i all korthet beskriver företagets verksamhet.

Vi sitter bekvämt i varsin fåtölj, vars material består av träkomposit från samarbetspartnern Stora Enso. Materialet är framtaget specifikt för 3D-print.

– Materialet är splitternytt, för några månader sedan fanns det inte ens. Allt är hundra procent återvinningsbart.

Faktum är att allt är så nytt att vi i princip är med om en världspremiär, avslöjar Måns, nästan i förbifarten.

Möblerna trycks ut i en gigantisk robot, tillverkad av ABB, en annan samarbetspartner. Listan över Sculpturs samarbetspartners innehåller för övrigt bl a  KTH och RISE (Svenska Forskningsinstitutet).

- Forskningen kring detta drivs av väldigt många krafter som vill hitta nya material och sätt att lösa det här.

Med dagens teknik tar produktionsprocessen från inmatning några timmar till färdig produkt, men med den nya maskin Sculptur har på ingång räknar Måns Broman med att kunna pressa ner den till under en timme.

– Vi jobbar i CAD, där all data programmeras in vilket gör att processen från idé till slutprodukt är extremt snabb.

– Intresset har varit enormt hittills under mässan, montern har varit konstant fylld av besökare.

Måns Broman har själv närmare tjugo års erfarenhet som designer innan han för drygt ett år sedan började som marknadschef på Varberg-baserade Sculptur.

– För oss är det extremt viktig att synas här på mässan, den här exponeringen hade vi inte kunnat uppnå på något annat sätt. Branschens största utmaningar? Dem har vi löst nu, haha! Vi ställer ju inte om från något annan utan börjar i denna ändan och fortsätter bara framåt.

  Man skulle kunna säga att vi banar väg för att skapa den infrastruktur som inte finns idag, med att ta hand om alla restflöden som finns. Det finns enorma materialresurser som ingen kan ta tillvara på. T ex plaster som inte går att återanvända annars på något vettigt sätt. Det är tacksamt att jobba med eftersom alla strävar efter samma sak.