Kai-Uwe Bergmann

Talare Stockholm Design & Architecture Talks

Kai-Uwe Bergmann

Att räkna in Kai Uwe Bergmann bland de mest prominenta gästerna under 2020 års Stockholm Furniture & Light Fair torde inte väcka några större protester. Bergmann är partner på den globalt omsusade danska arkitektbyrån BIG och med utgångspunkt från sitt kontor i New York befinner han sig ständigt på resande fot till något av alla de hörn av världen där byrån har något nytt spektakulärt projekt i görningen. Faktum är att Bjarke Ingels Group också sedan ett par år är engagerade i ett projekt som ägnar sig åt att utforska hur planeten Mars i framtiden ska kunna göras beboelig för oss människor, men där har Kai Uwe av förklarliga skäl ännu inte varit på inspektion.

Vi inleder med att fråga om BIG har några intressanta projekt på gång på hemmaplan här i Skandinavien?

– Mest spännande är en fabrik för norska Vestre, där vi tillsammans tittar på hur vi med ny teknik ska kunna skapa en byggnad för cirkulär tillverkning anpassad till nästa generations krav. Vi försöker hitta vägar att förbättra den logistiska delen av vår arkitekturen.

Hur bedömer du den skandinaviska arkitekturen och formgivningens anseende i världen idag?

– Det finns en stor respekt, vilket märks genom att skandinaviska arkitektbyråer som t ex norska Snøhetta och andra får mer och mer internationella uppdrag. Jag är övertygad om att det beror på vår pragmatiska syn på arkitekturen, som är både intelligent och bygger på ett socialt ansvarstagande.

Karl Uwe Bergmann har aldrig varit på Stockholm Furniture & Light Fair, trots att han faktiskt bott här (förr 30 år sedan, på Laxgatan i förorten Fisksätra!!) och har släkt i staden

– Jag har blivit väldigt fascinerad av det jag hunnit se hittills, allt verkar vara så välorganiserat.

Hur viktig är denna typen av evenemang för branschen?

  Enormt viktig. Jag har just hunnit träffa kolleger från Barcelona och USA, som rest hit speciellt för mässan och vi på BIG har folk här. En samlingspunkt dit människor kommer för att utbyta idéer. Stockholm Design Week har satt Stockholm på världskartan som en mycket viktig arena för all slags design.

Stockholm Design och Architecture Talk:s moderator Mark Isitt skojade lite med dig i er intervju  efter ditt föredrag och sa att nu fattades det bara att ni skulle börja projektera byggnader på månen. Det visade sig att BIG i själva verket är involverade i ett projekt på Mars. Där kan man prata om att ligga i framkant. Vilka ser du är de största utmaningarna för din bransch den närmaste framtiden?

– Jag tror faktiskt att det gäller frågan om hur vi ska kunna sluta använda fossilt bränsle och övertyga samhället att på allvar hitta alternativa energikällor. Massmigrationen, där människor flyttar från landsbygden till städerna är en annan utmaning. Hur ska städerna kunna erbjuda sina invånare möjlighet till utbildning, till rekreation och självförverkligande. Transportsektorn behöver också ses över, jag tror vi måste tänka om och i grunden ändra de transportsystem vi byggt upp. Det kommer att ske stora paradigmskiften i fråga om hur vi förflyttar oss från en plats till en annan. Kanske kommer vi att resa mindre, kanske blir det mer interaktion via skärmar.

Vad är tidsperspektivet för alla dessa förändringar?

– Jag tror att små paradigmskiftet inträffar varje dag, det går olika fort inom olika områden. Inom tekniken går det naturligtvis snabbast. Bara under min livstid har t ex smartphonen ersatt ungefär tio andra produkter, när jag var ung hade vi en skrivmaskin och en kamera med mera, sådant vi inte längre behöver.