Johanson

Johanson

Johan Lindstén och Dan Johanson

Hos Johanson möter vi formgivaren Johan Lindstén, som under Stockholm Furniture & Light Fair presenterar Pelican – den första svenska stol som erhållit EU Ecolabel-märkning, och Dan Johanson, en av företagets två ägarbröder.

Dan! Vad betyder Stockholm Furniture Fair för Johanson?

  Vi har varit med här under alla år jag jobbat med företaget. Mässan är ett avstamp och något vi sätter fokus på att vi ska komma i mål när det gäller allt från produktutveckling till marknadsföringsmaterial. Stockholm Furniture Fair är kärnan i vår verksamhet, det är så mycket som kretsar kring den och här får vi respons för våra produkter. Dessutom är det enda gången på året hela säljteamet och våra internationella representanter samlas och kan ha ett utbyte med designer och andra.

Johan! Vilken position har skandinavisk design i världen idag?

– Vår design har ett väldigt gott rykte, vi rider på ett våg som har sitt ursprung ända tillbaka sedan 1920-talet. Det ger legitimitet åt oss formgivare när vi berättar att vi kommer från någon av de skandinaviska länderna. Vi har ett arv att leva upp till!

Mässan är ett ypperligt tillfälle att presentera nyheter; Johan du har formgivit stolen Pelican för Johanson. Berätta lite!

  Allt tog sin avstamp med att våra kunder frågade efter en platsstol som skulle klara miljökraven. Ska man göra en plaststol 2020 måste det finnas ett existensberättigande. Pelican är tillverkad i 100 % återvunnen plats.

– Reaktionerna har varit enbart positiva, flinkar Dan i, framför allt när de ser att den fått Ecolabel-märkning.

Hur jobbar ni generellt med hållbarhet och recycling?

– Det är en av kärnfrågorna i allt från produktutveckling till hur man agerar som företag. Vi har inlett ett samarbete med ett ungt företag i Lund om hur man hittar modeller för att kommunicera dessa frågor. Vi vill förstås att våra möbler, som vi ju producerar själva i småländska Markaryd, ska hålla så länge som möjligt och håller på att utveckla en enkelhet i detta med att kunna reparera och ersätta beståndsdelar som slitits ut eller råkat gå sönder. Tänk om alla produkter kunde hålla dubbelt så länge!

– Redan i inledningen av designprocessen börjar vi fundera på nya mer miljövänliga lösningar, fyller Johan i.

– Att visa att man bryr sig om hållbarhet och miljö kommer bli en avgörande fråga i framtiden. Det känns som att vi här i Sverige ligger i framkant på detta område.