Gemla

VD, Gemla

Benny Hermansson

Benny Hermansson kan sedan fyra och ett halvt år titulera sig ägare och VD i anrika småländska möbeltillverkaren Gemla. Han lämnade då en drygt tjugoårig karriär inom IKEA, där han arbetat som varuhus- och marknadschef och med koncernens affärsutveckling. Fabriken ligger i den lilla orten Diö, endast elva kilometer norr om välbekanta Älmhult och bara tre mil från byn där Benny själv växte upp.

– Tidigare hade jag ägnat mig väldigt mycket åt varumärkesförflyttning och hur man positionerar ett företag så jag funderade mig fram till att enda sättet för Gemla att kunna överleva är att öka hantverksinnehållet och jobba med miljöfrågor och skapa en produkt som är det bästa i branschen helt enkelt. Så vi har successivt försökt att vässa sortimentet och utseendet på produkterna.

Det har uppenbarligen fungerat. Vi råkade höra att ni just skeppat iväg ett gäng stolar till Terence Conran i London!

– Ja, vi har kommit igång ganska bra med exporten, den har funnits tidigare, men inte i modern tid. Själv har jag varit i London ganska många gånger nu. Det handlar ju egentligen om att man får bra kontakt med arkitekterna så att de ritar in våra möbler i projekten. Vi har gjort ett antal projekt i London, New York, Los Angeles och några restauranger i Chicago och Miami. Även de nordiska länderna går bra och nu är vi på väg in i Tyskland, där vi fått jättebra respons.

Hur viktig är Stockholm Furniture & Light Fair för Gemla?

– När man fört en tynande tillvaro som Gemla gjort är det A och O att vara närvarande här. Vi möter många som utbrister ”finns ni fortfarande”.  Vi har fått en bra placering och många kommer hit på morgonen, så det är en fantastisk mässa för vår del.

– Rent generellt är det en proffsig och välskött mässa.

Hur jobbar ni med miljöfrågor?

– Det första jag gjorde när jag klev in som ägare var att göra en miljörevision på allt vi gör. Vi kastade ut allt polyeter, billiga syntettyger och annat. Vi gjorde verkligen miljöläxan så idag jobbar vi bara med certifierade skogar, vegetabiliskt garvat läder, högkvalitativa ekologiska ulltyger och vattenbaserad ytbehandling.