Designbar Fredrik Paulsen

Formgivare av Designbaren Fredriks Fun Fair

Fredrik Paulsen

Uppdraget att iscensätta 2020 års version av Stockholm Furniture & Light Fairs Designbar gick fingertoppskänsligt nog till den egensinnige svenske designern Fredrik Paulsen. När vi ses i hans fantastiska skapelse har han en intensiv inledning av Stockholm Design Week bakom sig. Två stora priser inom loppet av bara ett par dagar. Årets Designer på Rum-galan och Årets Inspiratör på Elle Deco-dito.

– En boost och en morot och hemskt roligt att bli uppskattad för det man gör.

– Jag har väl en personlig stil och försöker göra det jag själv saknar. Skulle man beskriva den är den nog rak på sak, personlig och färgglad. Ganska enkel egentligen, med inspirerande och intressanta materialmöten, som mellan glas och päls och stål i olika färger och former.

Ett av Fredriks signum är hur han färgar in trä och får dess ådringar att visa sina nästan psykedeliska mönster.

Fredrik Paulsen

– Jag vill att man tittar träet det med nya ögon. Det är ju naturen själv som skapat mönstren, jag har bara hjälpt till lite!

Många av Fredrik Paulsens möbler tillverkas bara i ett eller ett fåtal exemplar, möbler som konstverk, men varje objekt är funktionellt. Alla konstruktionernas delar är löstagbara och går att ersätta, så det finns ett hållbarhetstänkande i det han gör.

De färgglada trästolarna  - bok närmare bestämt - vi sitter och pratar i och som är en del av inredningen i Designbar-restaurangen är producerade för Blå Station och precis varenda beståndsdel är svensk, t o m skruvarna.

- Lokala material är superviktigt för mig.

Designbar 2020 Fredrik Paulsen

Hur har Designbaren blivit mottagen?

– Jättebra. Min ambition var att skapa något öppet och inkluderande. En inspirerande mötesplats där folk skulle bli glada av att komma till. Vi ser en del glada ansikten omkring oss så jag tror det funkat.

Fredrik har formgivit en del restauranger och barer i Stockholm, en i Hamburg och nu håller han på att inreda en bar i Tokyos f d finansdistrikt.

– Ett hundrafemtio år gammalt trähus som en gång varit ålrestaurang.

På mässan syns han produkter bl a hos nämnda Blå Station, Källemo och Ateljé Lyktan.

Bortsett från ditt jobb med Designbaren – hur viktigt är det för dig att vara med på Stockholm Furniture & Light Fair?

– Nu när jag börjat jobbat tillsammans med tillverkare är det jätteviktigt att synas och få bra exponering.

Vad tycker du generellt om mässan?

– Det är en mötesplats där man träffar alla, man måste ju bara hit. En otroligt härlig stämning.