Kristina Dam og Paul Knudsen

BROSTE COPENHAGEN OCH KRISTINA DAM STUDIO

Paul Knudsen och Kristina Dam

De danska företagen Broste Copenhagen och Kristina Dam Studio ställer för första gången ut tillsammans på Stockholm Furniture & Light Fair. Varför vill de vara med på mässan?

- Stockholm Furniture & Light Fair är det bästa skyltfönstret som finns för nordiska möbler och lampdesign, och Kristina Dam Studio har de internationella möbelmässorna att tacka för en stor del av vår globala framgång, säger Brand & Design Director Kristina Dam.

Paul Knudsen, försäljningsdirektör hos Broste Copenhagen, kompletterar:
- STLF lockar intressanta köpare från hela världen - därför är mässan en viktig plattform för oss. Broste är väl etablerad inom servis och interiör, medan kategorin möbler och lampor, som Kristina bidrar med, fortfarande är relativt ny. Kristina Dam Studio är sedan 2019 en del av Broste Copenhagen, men vi marknadsför os som olika varumärken.

Hur kommer ni att satsa på SFLF 2021?

- Broste Copenhagen erbjuder en ny helhetsupplevelse varje säsong. Våra nyheter täcker nästan alla rum i hemmet. Vi är stolta över att kunna introducera resultatet av ett nytt leverantörssamarbete, som utvidgar vår lampkategori med några unika mönster i hög kvalitet. Dessutom kommer vi med en ny utomhuskategori, som vi har stora förväntningar på, tillägger Paul.

- På Kristina Dam Studio kan vi knappast vänta med att presentera en ny möbelkategori, som kommer att bli vår helt stora satsning, ler Kristina.

- Kristina beställde faktiskt en extra prototyp för sitt hem, och det säger väl lite om otåligheten och förtroendet, skrattar Paul.

Broste redesignar sina produkter - varför?

- Det var med en önskan att fokusera skarpt på tidlös dansk design som Broste Köpenhamn förra året köpte huvuddelen av designföretaget Kristina Dam Studio och anställde Kristina som Brand & Design Director för båda varumärkena. År 2021 ser vi verkligen Kristina Dams varumärkesstrategi och förmåga att designa unika produkter med ett tydligt DNA med ett helt nytt team bakom sig, säger Paul.

Hur hållbara är Brostes produkter?

- Hållbarhet är en essentiell del av vårt DNA både i Broste Copenhagen och Kristina Dam Studio avseende material, transport och förpackning. Vi har under många år arbetat aktivt med Global Compact samt produktcertifieringar som GOTS, Oeko-tex, Svanenmärket, FSC och Global Recycle-standarden. Under våren arbetar vi med resinskivor, tillverkade av äggskal och dansktillverkad betong, som förmultnar i naturen, upplyser Kristina.

Vilka designers står bakom?

- De få designer som inte skapas internt skapas i samarbete med både välkända designers som Maria Berntsen och Aurélien Barbry samt upcomings som man ännu inte hört talas om. Tillsammans bidrar de med ett personligt uttryck som skapar blickfång och unika designhistorier i våra kollektioner, berättar Kristina.

Förklara processen

- Under våren / sommaren 2021 kommer vi att se frukten av ett internt samarbete mellan design och upphandling, som jag tycker har gett snabba resultat, säger Kristina.

- Det är det som krävs när nästan 450 artikelnummer designas internt per säsong", kompletterar Paul och fortsätter och det är så imponerande att idén för nästan alla mönster kommer från Kristinas hand.

- Det är ett slags underliggande sinnestillstånd för mig som helt enkelt är en del av mig, säger Kristina.
Jag kan inte låta bli att rita eller ta bilder var jag än går. Du hittar inspiration överallt - du ska bara suga till dig, säger hon.