Alexander Lervik

Formgivare

Alexander Lervik

Att Alexander Lervik tillhör de mest aktiva och aktuella av alla Skandinaviens formgivare råder det knappt någon tvekan om. Parallellt med Stockholm Furniture & Light Fair har han en utställning på Sven–Harrys konstmuseum, där han ställer ut tolv objekt där han inspirerats av olika konstformer i gränslandet mellan konst och design. Han har uppdrag från flera av företagen som deltar i mässan och vi ses i Design House Stockholms monter, där han har med flera nya produkter; lampor, klädhängare och en stol för att bara nämna några. Stolen är speciell, den heter Terra och vänder  uppochner på hela produktionsprocessen.

– Tanken bakom är ”en stol tusen fabriker” med lokalproduktion över hela världen. Målsättningen är att skapa världens mest miljövänliga stol helt enkelt och det gör vi genom att trä är det mest miljövänliga materialet och problemet med massproduktion av trämöbler är transporten. Det eliminerar vi alltså genom att producera lokalt över hela världen.

Det låter svårt?

– Ja, men det som känns hoppfullt är att det handlar om hur vi tänker, man kan vända uppochner på allt. Det finns tusen områden att göra det på. Egentligen är det en ganska enkel grej vi gör, vi kommer att stöta på många problem, men vi måste försöka.

Terra är ett briljant och modigt sätt att hantera miljöproblematiken, vilket är ditt ansvar som designer i de här frågorna?

– Väldigt stort. Vi måste börja ändra samhället i grunden. Går man inte alltför många år tillbaka i tiden så gjorde en formgivare ofta en produkt för ett företag, man gjorde inte så mycket mer. De senaste fem-tio åren har det blivit en slags tävling mellan de största stjärnorna i designvärlden om hur många olika nyheter man har varje år. Så kan vi inte hålla på utan det är produkter som håller på lång sikt vi ska jobba med. Vi har inget val.

– Miljötänkandet ska inte vara en del av mitt varumärke utan det ska sitta i generna på företagen att man gör rätt, det ska vara självklart. Världen håller på att vakna, det ska bara sitta där!

Pratas det mycket om hållbarhet i branschen?

– Ja, alla företag jobbar med det här och gör de inte det så vill man inte ha med dem att göra.

Sista frågan: vad betyder Stockholm Furniture & Light Fair för dig personligen?

   Oerhört mycket och den blir bara bättre och bättre för varje år. Man hör på alla besökare som kommer från utlandet för att man vill hit för att den är såpass koncentrerad och håller en så fantastisk hög nivå. För mig är det som en en vecka lång firmafest då man träffar alla kolleger och kan njuta av branschen. Årets festlighet!